Cykelovertræk? Hvad skal du vælge?

Hvis du ikke har et skur, kælder eller en garage / carport eller kan tage cyklen med ind - så er det udenfor - og udsat for vind og vejr. Langvarig udsættelse for fugt (gennem regn og sne) og UV-lys (fra solen) kan beskadige din cykel - umiddelbart mere end hvad man forventer - den ruster, farven falmer, din elektronik bliver udsat for langvarig fugt. Løsningen er en cykelgarage eller cykelovertræk - et godt cykelcover er en billig og effektiv måde at beskytte din cykel mod sol- og vandskader, samtidig med at den holder den ren og fri for ridser.

En ekstra bonus ved at benytte en cykelgarage - er også at de langfingerede ikke kan se hvad der står, og det tager pludselig ekstra tid at tage din cykel - super løsning til ladcykler kombineret med en alarmlås eller noget andet der larmer!

Et overtræk til cykel behøver ikke at koste alverden - du kan faktisk få nogle ret fine cykelgarager / overtræk for få penge. Den største udfordring er hvad du skal vælge! Og der er nogle simple råd som man kan tage i betragtning, hvis du vil have et godt overtræk til cykler / ladcykel.

Undgå de billigeste

Lige som alle andre ting man kan købe, så er de billigeste sjældent pengene værd. De har måske alle funktionerne fra de dyrere covers, men de er lavet med tyndere materialer, der bare ikke er så holdbare eller vejrbestandige.

Hvilket materiale er cykelovertrækket lavet af?

Den type materiale, som et cykelcover er lavet af, er virkelig vigtigt! Det vil afgøre, hvor godt coveret modstår sol og vand. Plus hvor holdbar den er mod slitage. Det vil også have stor indflydelse på, hvor meget det koster!

Stort set alle cykelovertræk er lavet af polyester i eller anden form. Ofte er det blandningsforholdet og tykkelsen der variere mellem de forskellige cykelgarager og producenter. Tykkelse måles ved noget, der kaldes "denier", som ofte forkortes til "D". Så du vil se forskellige polyestere beskrevet som 210D, 600D osv. Jo større antal, jo tykkere (og derfor mere holdbart og vejrbestandigt) materialet. Desværre er det ikke alle producenter der notere ned hvilken tykkelse de har lavet deres cykelgarager i.

Der er dog et par ting at huske på.

  • For det første er ingen af materialerne helt vandtætte. Hvis de bliver udsat for nok regn eller sne, begynder de alle at lække. De tykkere materialer vil dog generelt være mere modstandsdygtige.
  • For det andet skal du huske på, at jo tykkere materialet er, desto tungere er cykelovertrækket, hvilket kan gøre det sværere at komme af og på din cykel. Så det er bestemt værd at tænke over, hvor ofte du vil bruge den cykel, du dækker. Hvis du bruger den hver dag, vil du måske have et lidt lettere cover, end hvis din cykel vil være under cover i uger eller endda måneder ad gangen. Derfor er cykelovertræk, der bruger en blanding af tykkere materialer (på steder, der er mest udsat for elementerne), og tyndere materialer (i andre områder), gode. De forbliver vejrbestandige og holdbare, mens de stadig er nemme at håndtere!

Hold øje med syningerne.

En cykelgarager er syet sammen og du skal være opmærksom på hvad der holder cykelovertrækket sammen. Du vil have dobbeltsyede og varmebehandlede sømme for at maksimere rive- og vandmodstand.

Hvilken størrelse har du brug for?

Cykelovertræk kommer normalt i forskellige størrelser, bestemt af hvor mange cykler de dækker. Selvom det kan virke logisk at købe et cover til en cykel, hvis du kun har 1 cykel, vil vi anbefale, at du går efter en større størrelse, da de mindre ofte har en strammere pasform, hvorfor de er sværere at komme over din cykel, og nogle gange rækker de ikke helt ned til jorden, hvilket efterlader huller, der kan øge cyklens eksponering for vejret. Og så har du ikke engang tænkt på at du også har cykelkurv / stol på som også “tager” noget af coveret

Et cykel cover til 2 cykler - eller et ekstra stort (XL) - vil være nemmere at komme over din cykel, det vil helt sikkert gå helt til jorden og på samme tid giver dig muligheden for at klemme en anden cykel ind hvis det er nødvendigt eller smide noget andet (værktøjskasse, cykelstativ osv. ) under overtrækket.

Låse huller

Det er ikke alle cykelgarager der tilbyder nem adgang til at låse din cykel fast - så en anbefaling er altid vælg et cykelovertræk med låse huller. Låse huller er ofte monteret ved hjulene eller i siden af selve cykelovertrækket, så du nemt kan sætte kædelåsen fast til cyklen. Det er endnu et lag af sikkerhed. Men du skal også låse dit stel  til noget for at stoppe en tyv, der bare bærer din cykel væk.

Ventilation?

En ting du helt sikkert gerne vil undgå, er en opbygning af kondens inde i cykelovertrækket. Dette vil stride imod hele pointen med et overtræk og stadig udsætte dine cykel for fugt, der kan forårsage rust og forkorte deres levetid.

Nogle cykelgarager er udstyret med “ventilationsklapper” eller “ventiler” som tillader luft at cirkulere inden i cykelovertrækket, hvilket vil hjælpe med at reducere kondens og sprede eventuel indespærret fugt. De vil ikke helt eliminere fugt dannelse, men de vil reducere det betydeligt. Husk også at læste vores vedligeholdelse og pleje vejledning.

Elastik eller Snor!

Vælger du et rigelig stor cykelgarage - og selv om det er af praktiske årsager - så skal man helst have en tæt pasform omkring bunden af din cykelgarage. Estetisk ser det flottere ud, og på samme tid, minimere det risikoen for, at fugt og snavs kommer ind under overtrækket, og gør det mindre sandsynligt, at det bliver fanget af en vind, der kan vælte din cykel - eller helt flyve væk

Billigere cykelovertræk har en tendens til at have (eller ikke at have nogen) elastikkanter, mens de dyrere cykelgarager har en eller flere “elastiksnore”, der kan strammes (og løsnes), så du har noget mere fleksibilitet når du af og på montere din cykelgarager. Hvis du løsner dem, er det meget nemmere at få cykelgaragen af og på din cykel. Og så har du mere kontrol over, hvor meget du vil stramme dem, når dækslet er på plads.

“Storm stropper”

Nogle cykelovertræk kommer med stropper og spænder i bunden, som giver dig mulighed for at fastgøre de to sider under din cykel. Dette sikrer cykelgaragen til cyklen, ikke så nemt kan blæses eller rives af vinden (eller en person).

“Øjer”

Mange cykelgarager er ligeledes udstyret med øger - øjerne kan du bruge sammen med en snor eller en autoelastik - det kan du bruge til at fastspænde din cykelgarage, så den ikke blæser væk eller som “storm stropperne” til at modvirke tyveri.

Der er mange ting man skal være opmærksom på, men det vigtigeste: overvej hvad skal du bruge den til, og sikre dig at den kan det